Melk og Hashimotos – kan melkeprotein trigge symptomer og øke antistoffer?
Apr 27, 2025
Har du lavt stoffskifte eller Hashimotos, og føler at du har gjort mange riktige endringer – som å kutte ut gluten og spise næringstett mat – men fortsatt sliter med symptomer og høye antistoffer? Da kan melkeprotein være noe du bør se nærmere på.
Mange med Hashimotos opplever symptomer som oppblåst mage, sure oppstøt, hoste, rennende nese, kviser eller utslett. Selv om du kanskje har kuttet ut gluten, som er kjent for å bidra til lekk tarm og trigge autoimmunitet, kan kumelk ha en lignende effekt hos enkelte. Rundt halvparten av personer med lavt stoffskifte har faktisk en intoleranse mot melkeprotein – uten å være klar over det.
Men hvorfor er melk et problem? Når vi drikker morsmelk som babyer, er det perfekt tilpasset oss. Kumelk derimot, inneholder en annen type protein. Hos personer med lekk tarm – noe som ofte forekommer ved Hashimotos – kan disse proteinene lekke gjennom tarmveggen og aktivere immunforsvaret. Kroppen oppfatter proteinet som et fremmedstoff, og et allerede overaktivt immunforsvar blir ytterligere trigget. Resultatet kan være økte symptomer og høyere nivåer av antistoffer.
Her er det viktig å skille mellom allergi og intoleranse. En allergi gir en umiddelbar og alvorlig reaksjon, som f.eks. ved peanøttallergi. En intoleranse derimot, gir mer forsinkede reaksjoner – men kan likevel påvirke kroppen betydelig over tid. Det er melkeproteinet som er problemet her, ikke laktosen (melkesukkeret). Så det hjelper ikke nødvendigvis å velge laktosefritt – det må være melkefritt.
Hvis du mistenker at melk kan være en trigger for deg, har du to muligheter:
-
Ta en matintoleransetest – da får du svart på hvitt om kroppen reagerer på melkeprotein.
-
Gjør en eliminasjonstest – kutt ut melk i 3–4 uker og legg merke til om symptomer forbedres. Når du så prøver å reintrodusere melk, vil du raskt merke om kroppen reagerer.
Det finnes heldigvis mange gode alternativer. Kokosmelk, plantebaserte produkter og oster laget av geitemelk, sauemelk eller bøffelmelk er ofte bedre tolerert. Men husk å lese ingredienslisten – enkelte produkter markedsføres som "feta" eller "mozzarella", men inneholder faktisk kumelk.
Om du har gjort mange gode grep allerede, men fortsatt kjenner at noe skurrer – gi melkepause en sjanse. Det kan være akkurat det du trenger for å dempe betennelse, redusere symptomer og støtte stoffskiftet ditt bedre.
Vil du lære mer om mat som støtter stoffskiftet ditt? Jeg holder jevnlig gratis webinarer om nettopp dette temaet – sjekk Instagram-profilen min for oppdatert informasjon 💙
Hilsen Marita
Ernæringsterapaut med fokus på lavt stoffskifte 🦋